Кіберполіцейські відправили на лаву підсудних збувачів незаконно виготовлених цигарок

Правоохоронці викрили членів організованої групи, яка займалася масовим продажем незаконно виготовлених тютюнових виробів без акцизних марок. Під час санкціонованих обшуків поліцейські вилучили понад 420 тис. пачок контрафактних цигарок на суму понад 32 млн грн. Наразі обвинувальні акти щодо сімох фігурантів скеровано до суду. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

У листопаді 2023 року кіберполіцейські Одещини спільно з детективами Територіального управління Бюро економічної безпеки в регіоні за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури провели комплекс слідчих дій та вилучили понад 400 тис. пачок сигарет відомих брендів без марок акцизного податку. Також правоохоронці встановили організатора злочинної схеми й шістьох його спільників.

Кіберполіцейські з’ясували, що організатор забезпечив ввезення незаконно виготовлених цигарок через митний кордон України, оренду кіосків для продажу товару, а також контролював роботу та розподіляв прибуток між співучасниками.

Крім цього, правоохоронці викрили телеграм-канал, за допомогою якого фігуранти здійснювали продаж контрафактної тютюнової продукції. Водночас поліцейські виявили незаконну торговельну мережу, через яку також реалізовувалися цигарки без марок акцизного податку.

У березні 2024 року правоохоронці провели 14 обшуків за місцями проживання, реєстрації та в транспортних засобах фігурантів. Тоді поліцейські вилучили мобільні телефони, ноутбуки, накопичувачі даних, банківські картки, 247 тис. грн готівки, транспортні засоби та чорнові записи.

Під час слідства правоохоронці виявили ще одну партію незаконно виготовлених цигарок. Відтак в липні цього року на Одещині поліцейські провели ще чотири обшуки та вилучили майже 20 тисяч пачок цигарок, а також інші речові докази злочинної діяльності.

Загальна вартість вилучених тютюнових виробів під час досудового розслідування складає понад 32 млн грн.

За цими фактами було розпочато кримінальні провадження за  ч. 2, ч. 3 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) та ч. 1, ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Наразі слідчі завершили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт  відносно сімох фігурантів до суду для розгляду справи по суті. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі, залежно від ролі кожного у злочинній схемі.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

You may also like...