Вся діяльність різних ворожок, магів, екстрасенсів — це афера, але чомусь дозволена

На сьогодні в Україні процвітає діяльність ворожок, магів, екстрасенсів та інших «чарівників». Від клієнтів немає відбою. Одні хочуть дізнатися своє майбутнє, інші — розбагатіти або вижити, треті — дізнатися про долю близьких.

Усі століття маги й ворожки заробляли обманом, їхня діяльність — не що інше, як шахрайство, але їх не притягують до відповідальності і навіть не забороняють. У чому феномен цієї шахрайської сфери послуг, розбирались у виданні «Апостроф».

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російських військ ворожки на кавовій гущі, на картах Таро, на курячих яйцях та інших атрибутах, різні ясновидці та екстрасенси стали дуже затребувані. Вони навперебій пророкували дату закінчення війни, швидку смерть Путіна, перемогу України та звільнення Криму, а також результати битв. З початком мобілізації вони активно продавали амулети і змови для військових, а зараз переключилися на пошук зниклих безвісти, точніше, на прогнози, чи живий боєць чи ні. Бізнес процвітає, зневірені родичі готові віддати останнє, аби дізнатися про долю близької людини.

На Прикарпатті 29-річна жінка, у якої чоловік-військовослужбовець зник безвісти і не виходив на зв’язок, стала жертвою ясновидиці. Шахрайка сама зателефонувала їй і повідомила, що має інформацію про нього. Жінка повірила незнайомій і замовила «послуги передбачення майбутнього».

Ворожка дві тижні «шаманила», а коли на її рахунок надійшло 41 000 гривень, а поштою було відправлено посилку із золотими прикрасами та одягом, вона перестала відповідати на дзвінки. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «Шахрайство». І таких випадків чимало. Адже те, чим займаються ворожки, езотерики, екстрасенси – це чисте шахрайство, але легалізоване. У багатьох навіть є ліцензії на право працювати.

Заради грошей скажуть те, що клієнт хоче почути

Як розповіли «Апострофу» співробітники МВС, по суті, вся діяльність різних ворожок, магів, екстрасенсів і подібних окультистів — це афера. Вони роблять усе можливе, щоб людина добровільно віддала їм гроші. Нещодавно мешканка Почаєва віддала екстрасенсу, рекламу якого знайшла в соцмережах, всі сімейні заощадження — майже 1,3 млн гривень в надії, що та допоможе вирішити життєві проблеми. Проте проблем стало ще більше, і жінці довелося спілкуватися з поліцією.

«Усі звикли не довіряти циганкам, які підходили на вулицях і пропонували поворожити чи зняти порчу, залишаючи людей без заощаджень та ювелірних виробів. Але спокійно йдуть до екстрасенсів, ворожок на Таро, ясновидців та подібних діячів, яким без проблем віддають цінності. Хоча мета у перших і других однакова — обманом виманити гроші, лише методи різні. Якщо розібратися, будь-якого езотерика можна притягти до кримінальної відповідальності за шахрайство, але у нас у країні це не прийнято. Лише коли йдеться про велику суму, ось тоді українці звертаються до поліції», — зазначає криміналіст Василь Кравченко у коментарі «Апострофу».

Екстрасенс і ясновидиця Анна, до якої звернувся «Апостроф», обурилася тим, що її професію порівнюють з шахрайством. Як стверджує жінка, вона повідомляє клієнтам лише те, що бачить. А те, що це може не здійснитися чи не відповідати дійсності, причина у вищих силах.

«Я навчалася у кращих школах магії, маю сертифікати і працюю легально. Моя репутація, відгуки вдячних клієнтів на сайті — це найкраща характеристика», — відповіла Анна.

Є така професія — ворожити

Власне, у 2010 році у Верховній Раді був зареєстрований законопроект про заборону діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та інших, хто надає послуги з передбачення майбутнього. Також пропонували заборонити рекламу діяльності цієї категорії на телебаченні та в друкованих ЗМІ. І це при тому, що у 2008 році Міністерство праці та соціальної політики України внесло професію ворожки, астролога, хіроманта та цілителя до Державного національного класифікатора професій.

Маги належать до розділу «Працівники сфери торгівлі та послуг» із позначкою, що їхнє ремесло не вимагає спеціальної освіти. З того часу ці фахівці почали працювати легально, і в Україні з’явилися школи астрології, ворожби та ворожіння. Єдине, що вдалося зробити — це у 2012 році заборонити їхню рекламу в ЗМІ, але вони швидко освоїли інтернет-платформи та соцмережі.

Як вважають практикуючі психологи, нині ворожки та тарологи стають своєрідним магічним заспокоєнням, «пігулкою» надії. У магії люди шукають відповіді на свої запитання, навіть за гроші.

«У кризові моменти втрачається впевненість у майбутньому, і магія створює ілюзію влади над своєю долею. Ясновидці, екстрасенси, ворожки створюють плацебо-ефект або самонавіювання. Варто сказати людині, що завтра буде краще або ж зниклий повернеться, і їй одразу стає легше», — зазначає психолог Марія Остапенко в коментарі «Апострофу».

Дослідження показують, що люди з низьким економічним статусом або обмеженим доступом до освіти частіше звертаються до езотериків. Це пов’язано з тим, що в умовах обмежених ресурсів віра в надприродне може бути способом пояснення несправедливості та труднощів у житті.

Тож ворожки й ясновидці не сидять без діла, і скаржаться на них лише тоді, коли вони не знають міри своїх апетитів. І немає впевненості, що після заборони чи кримінального переслідування за шахрайство ворожок стане менше. Вони всі підуть у підпілля, як це було за Радянського Союзу.

Автор: 

Джерело: Апостроф

You may also like...