Штраф за те, що… не заправив міліцейське авто. А страховий поліс… можна всунути в одне місце

На початку року близько 12 години дня я на власному автомобілі їхав по вулиці Галана міста Нововолинська зі швидкістю до 40 кілометрів на годину. Мене затримало двоє працівників міліції 

Я зупинився, хоча не допустив жодного з порушень правил дорожнього руху. Не відрекомендувавшись, як цього вимагає наказ МВС України № 111 від 27.03.2009 року, не пояснивши причину затримки транспортного засобу, як того вимагає розділ 14 вищеназваного наказу, ці працівники міліції наказали пред’явити їм документи на автомобіль і страховий поліс. Я пред’явив їм посвідчення водія і технічний талон, а також показав інформаційний талон страхового полісу, який в конверті прикріплений до лобового скла автомобіля.

Один з працівників міліції все одно почав писати протокол про адміністративне правопорушення. Тоді я дістав з цього ж пакета, прикріпленого до лобового скла, чинний договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу і відніс його працівникам міліції. Вони, демонструючи свою зверхність, сказали, що я можу його всунути в одне місце.

Через тиждень я отримав поштою постанову про адміністративне правопорушення, винесену інспектором Іваничівського ВДАІ Степанюком Петром Івановичем, в якій було вказано, що на момент перевірки я нібито не мав при собі страхового поліса цивільно-правової відповідальності. Мене було оштрафовано на 600 гривень. Постанову про адміністративне правопорушення я оскаржив начальнику УМВС України в області.

14 лютого 2010 року, повернувшись додому із санаторного лікування, виявив в поштовій скриньці відповідь на мою скаргу за підписом заступника начальника УМВС України в області М. І. Шкуропата. Він повідомив, що працівник ДАІ Степанюк і його напарник при перевірці моєї скарги пояснили, що я надав їм страховий поліс тільки після того, як на 15 хвилин відійшов від автомашини, а тому в задоволенні моєї скарги мені відмовлено. Невже працівник Іваничівського ДАІ Степанюк і його напарник та перевіряючі ніколи не чули, не знали того, що згідно з діючим законодавством страховий поліс вимагається тільки при проходженні техогляду, продажу автомобіля, скоєння ДТП чи при випадку причетності до дорожньої пригоди?

Я звернувся з адміністративним позовом у Нововолинський міський суд. Інспектор ДПС ДАІ П. І. Степанюк двічі не прибув в судове засідання. Рішенням Нововолинського міського суду від 17 травня 2010 року постанова про адміністративне правопорушення була скасована як незаконна. Правда перемогла, але на душі залишився гіркий осад від того, що такі працівники, як Степанюк, і далі на свій розсуд будуть вчити простих громадян як правильно виконувати закони. Не всі ж можуть звернутися до суду, дехто про це не знає, інші не мають такої можливості. От і платять свої кревні, щоб за них утримувати таких працівників ДАІ. І, напевно, основне: адміністративний протокол почали складати після того, як я відмовився заправити бензином міліцейський автомобіль.

Олександр Вельгус, м. Нововолинськ

Волинь
 

You may also like...