Судитимуть 17-річного одесита, який розпилив газ в очі чоловіка та відібрав у нього телефон

Молодикові висунули обвинувачення у скоєнні розбою. Цей злочин карається позбавленням волі.

Нагадаємо: протиправні дії юнак вчинив на початку липня серед дня у Київському районі Одеси. Злочин він спланував: знайшов на одному з сайтів оголошення про продаж смартфона, призначив продавцеві зустріч у середмісті, на яку з’явився із заздалегідь заготовленим газовим балончиком. Щойно мобільник опинився в руках «покупця», він розпилив сльозогінний газ в очі продавця і втік, тримаючи чуже майно при собі.

21-річний потерпілий звернувся по допомогу до територіального підрозділу поліції. За два дні правоохоронці встановили особу правопорушника і вилучили викрадений ним гаджет.

Дії фігуранта спочатку були кваліфіковані як грабіж і відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 ст. 186 Кримінального кодексу України. В ході досудового розслідування слідчі призначили низку експертиз, зокрема, товарознавчу та судово-медичну. Згідно з результатом однієї, вартість телефона склала 46 тисяч гривень. Згідно з результатом іншої, зловмисник спричинив потерпілому тілесні ушкодження у вигляді хімічного опіку рогівки та конʼюктиви обох очей. Ці тілесні ушкодження відносяться до категорії легких, що спричинили короткочасний розлад здоров’я. Враховуючи останнє, дії фігуранта були перекваліфіковані з грабежа на розбій.

«Зібравши достатньо доказів, ми висунули правопорушнику обвинувачення у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаному із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, тобто у розбої, вчиненому в умовах воєнного стану. Цей злочин кваліфікується за ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України і  карається позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років. Досудове розслідування, яке ми проводили під процесуальним керівництвом Київської окружної прокуратури міста Одеси, завершено і обвинувальний акт скеровано до суду», – розповіла старша слідча слідчого відділу Одеського районного управління поліції № 1 Катерина Боратинська.

Поліцейські закликають батьків контролювати, чим займаються діти, пояснювати їм, що будь-яке правопорушення тягне за собою негативні наслідки. Дітей також застерігаємо від протиправних вчинків, адже вони заплямовують репутацію, обмежують можливості у виборі багатьох професій, затягують у девіантні кола.

Одеське районне управління поліції № 1

You may also like...