Хроніки шизофашизму: Заколот на Росії. Пригожин оголосив похід на Москву, потім передумав і поїде в Білорусь (фото, відео)

Схоже, Пригожин оголосив похід на Москву

Ватажок банди Вагнера Пригожин заявив, що “зло, яке несе військове керівництво країни, має бути зупинено”. Попросив не чинити опору, пообіцяв знищувати блокпости, що чинять опір, запевнив, що після відновлення “справедливості” ПВК Вагнер повернеться на фронт.

Після критики Пригожина на адресу Шойгу, засновник ПВК “Вагнер” заявив, що російські військові завдали ракетних ударів по позиціях його підопічних.

“Сьогодні, бачачи, що ми не зломлені, вони завдали ударів, ракетних ударів по наших тилових таборах. Загинула величезна кількість наших бійців, наших бойових товаришів. Ми приймемо рішення, як відповісти на цей злочин. Наступний крок за нами”, – йдеться в голосовому повідомленні, опублікованому Пригожиним.

Наступление ВСУ: ГУР объяснило, почему Пригожин делает громкие заявления | Украинская правда

Ще один терорист Ігор Стрєлков заявив, що “почалася спроба військового перевороту”.

“Ніяк не можу прокоментувати заяву Пригожина про те, що по таборах ПВК “Вагнер” завдано ракетних ударів ЗС РФ. Також не можу ніяк прокоментувати доданий відеозапис – з нього абсолютно нічого не можна зрозуміти. Але констатую, що країна на межі спроби військового перевороту. Хто його ініціює – поки що не зрозуміло. Не виключено, що до нього прагнуть обидві ворогуючі фракції “партії влади” за нейтралітету третьої (ФСБ і Радбез)”, – прокоментував він заяви Пригожина.

Увечері 23 червня в телеграм-каналах, пов’язаних із Пригожиним, поширився відеозапис, зроблений, як стверджується, на місці ракетного удару. На ньому чути розмову двох матюкаючихся людей. Співрозмовники сходяться на тому, що до нібито позицій “вагнерівців” які були обстріляні, знаходились там де не могли добити українські військові – і звинувачують в ударі “союзників” із Міноборони РФ.

Пізніше Пригожин заявив, що Шойгу “втік із Ростова” і пообіцяв, що “цю тварюку буде зупинено”.

“Шойгу щойно боягузливо втік із Ростова. О 21:00 він тікав боягузливо, як баба. Для того, щоб не пояснювати, навіщо він піднімав вертольоти знищувати наших хлопців, навіщо завдавав ракетних ударів. Цю тварюку буде зупинено”, – заявив ватажок ПВК Вагнера.

У Міноборони РФ перелякано назвали заяви Пригожина про удари по тилових таборах  інформаційною провокацією.


Зранку 24 червня 2023 року російський диктатор Володимир Путін виступив із промовою, в якій пообіцяв притягнути до відповідальності учасників «озброєного заколоту». При цьому він жодного разу не згадав засновника “ЧВК Вагнера” ​​Євгена Пригожина, який оголосив “похід” на Москву.

У ході переляканого виступу Путін звернувся до «військових, яких штовхнули до тяжкого злочину», та «до тих, кого обманом чи погрозами втягнули у злочинну авантюру, озброєний заколот». Він порівняв те, що відбувається з подіями 1917 року.

“Непомірні амбіції та особисті інтереси призвели до зради, зради і своєї країни, і свого народу”, – сказав президент. Він не згадав Пригожина, але назвав його «Групу Вагнера», бійці якої «пліч-о-пліч з іншими нашими частинами та підрозділами билися і гинули».

В свою чергу Пригожин відповів Путіну, що не збирається приходити з повинною.

На вулицях Ростова-на-Дону зранку у суботу з’явилася військова техніка. У місті, згідно з опублікованим телеграм-каналом Grey Zone відео, знаходиться Пригожин. Він вимагав організувати йому зустріч із міністром оборони Шойгу. В іншому випадку бійці ПВК заблокують Ростов і підуть до Москви.

За даними Reuters і Бі-Бі-Сі, бійці Вагнера також взяли під контроль військові об’єкти у Воронежі. Про це пише близький до ПВК «Вагнера» канал. Ігор Стрєлков (Гіркін) повідомив , що бійці ПВК увійшли до міста без опору.

Міноборони РФ також опублікувало звернення до бійців «ЧВК Вагнера». У ньому бійців просять зв’язатися із представниками відомства чи правоохоронних органів. «Вас обманом втягнули у злочинну авантюру Пригожина та участь у збройному заколоті», — йдеться у заяві.

Вперше за історію в Москві, Московській та Воронезькій областях запроваджено режим контртерористичної операції. Мер Москви Сергій Собянін повідомив , що в місті скасовано всі масові заходи.

Режим КТО дає владі можливість серйозно обмежувати права громадян. Силовики отримують можливість відстежувати телефонні розмови та повідомлення в інтернеті, відключати зв’язок, доглядати громадян, забирати транспорт та майно, обмежувати рух, проникати у будь-які приміщення.

Близький до Міноборони РФ телеграм-канал “Рибар” пише , що фронтова авіація “почала роботу” по трасі М4 “Дон”, що веде з Ростова-на-Дону до Москви.

Також, за даними «Рибаря», бійці ПВК увійшли до міста Бутурлінівка, де готуються зайняти аеродром.

Сьогодні вранці російська авіація атакувала колону техніки “Вагнера” на трасі М-4 у Воронезькій області, ракета влучили в цивільну  машину, заявляють про двох загиблих.

Про вибухи також повідомили мешканці села Верхній Мамон, яке знаходиться приблизно на середині шляху з Ростова-на-Дону до Вороніжа. Крім того, у телеграм-каналах з’явилися повідомлення про збитий «вагнерівцями» гелікоптер і літак . Підтвердити ці дані зараз неможливо. «Рибар» пише , що відео з літаком знято минулого року.

У Воронежі перекрили проїзд до будівель місцевих управлінь ФСБ та МВС, пише РИА Новости. На виїзді з міста встановили блокпости, йдеться у телеграм-каналі Ксенії Собчак.

За даними Reuters та «Бі-бі-сі», «ЧВК Вагнера» взяла під контроль військові об’єкти у місті. Ігор Стрєлков (Гіркін) повідомив , що бійці ПВК увійшли до міста без опору. Про те, що техніка ПВК знаходиться за 10-12 км від Воронежа, писав і воєнкор Борис Розжин.

При цьому “Верстка” з посиланням на джерела в силових структурах пише , що колона “вагнерівців” рухається до Москви в обхід Воронежа.

Телеграм-канал Fighterbomber, який, на думку українських спецслужб, належить льотчику Міноборони РФ, стверджує, що бійці ПВК “Вагнер” збили три вертольоти регулярних військ РФ:

“Збито два Мі-8мтпр. Вертольоти РЕБ. Парою летіли. Екіпажі живі. Так само був збитий Мі-35. Чи працював він по колоні, я не знаю. Екіпаж живий”.

Також з’явилось відео збиття вагнерівцями військово-транспортного літака ЗС РФ.

З’являються повідомлення про бунти в СІЗО та тюрмах РФ.


Протистояння засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина та російської влади привернуло неабияку увагу в Україні, зазначає Бі-Бі-Сі.

Заколот Пригожина прокоментував президент України Володимир Зеленський. На його думку, те, що відбувається, є ознакою слабкості російської влади.

“Кожен, хто обирає шлях зла, – руйнує сам себе. Посилає колони військових знищувати життя іншої країни – та не може втримати їх від втечі та зради, коли життя чинить опір. Тероризує ракетами, а коли їх збивають – принижується, щоб дали “Шахеди”. Зневажає людей та кидає на війну сотні тисяч – щоб врешті забарикадуватись у Московській області від тих, кого сам озброїв”, – зазначив президент.

За його словами, “Росія довго маскувала пропагандою свою слабкість і дурість свого правління”.

“Слабкість Росії очевидна. Повномасштабна слабкість. І чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю і проблем для себе ж потім отримає”, – вважає Зеленський.

Він додав, що Україна здатна захистити Європу від “розповзання російського зла і хаосу”.

Поки що переважна більшість коментаторів в Україні наголошують, що уважно спостерігають за подіями в країні, яка вже понад рік веде проти України повномасштабну війну.

Так, українське міністерство оборони у п’ятницю обмежилося коротким твітом англійською мовою. “We are watching”, тобто “Ми спостерігаємо”.


До вечора 24 червня цирк скінчився – найманці ПВК “Вагнер”, які в ніч на суботу захопили будівлю штабу Південного військового округу в Ростові-на-Дону та прилеглу територію  почали залишати місто. Про це повідомляють кореспонденти ЗМІ із місця подій.

Повідомляється, що жителі, що зібралися в центрі міста, вітають найманців захопленими криками. Поїхав і танк Т-90, який у суботу вранці застряг у воротах місцевого цирку.

Виїхав і ватажок уркаганів “Вагнер” Євген Пригожин. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що, згідно з домовленостями, він поїде до Білорусі.

Кримінальну справу проти Пригожина буде припинено, він «піде» до Білорусі, заявив Дмитро Пєсков. Що Пригожин робитиме у Білорусі, прес-секретар російського диктатора не знає. Переслідувати бійців ПВК «Вагнер», які брали участь у заколоті, влада не буде, «враховуючи їхні фронтові заслуги». Кадрові перестановки до Міноборони під час «контактів» з приводу заколоту не обговорювалися, додав Пєсков.

Після початку заколоту проти Пригожина завели кримінальну справу за фактом організації збройного заколоту, йому загрожувала до 20 років позбавлення волі. Вранці в суботу Володимир Путін у телезверненні заявив, що всі, хто «встав на шлях зради», будуть покарані.

Найманці почали залишати Ростов після того, як  Пригожин оголосив про завершення так званого “маршу справедливості” та відхід у польові табори. Він не повідомив подробиці домовленості, яка, зважаючи на все, була укладена з владою. Офіційно російська влада про неї теж не повідомляла, про її наявність заявила прес-служба білоруського фюрера Олександра Лукашенка.

Провладні телеграм-канали пропагандистів путіна ведуть самостійні підрахунки кількості жертв внаслідок заколоту Пригожина та його військ 24 червня.

За даними каналу «Readovka» Міноборони РФ могло втратити 15 вояків внаслідок зіткнень із ПВК «Вагнера». Не менше восьми людей перебували на борту збитого літака. Більшість інших – бойові льотчики.

Канал «Рибар», у свою чергу, нарахував щонайменше 20 військових, які загинули під час заколоту. А ресурс Fighterbomber стверджує, що лише з-поміж льотчиків 24 червня загинуло 13 людей.

Крім того, всього Міноборони РФ могло втратити до семи бортів та  до двох одиниць наземної техніки.

Нагадаємо, у своєму останньому опублікованому на даний момент повідомленні Євген Пригожин повідомив , що у його ПВК втрат немає.

You may also like...