Припинено діяльність міжнародного шахрайського кол-центру з доходом у 1 200 000 євро

На території Республіки Молдова затримано 12 учасників організованої злочинної групи, серед яких двоє українців. У шахрайських кол-центрах працювало близько 400 найманих працівників. Відповідно до розробленої шахрайської схеми, яка функціонувала з 2021 року, аферисти через оголошення в інтернеті пропонували потерпілим, переважно громадянам Румунії, зробити інвестиції з обіцянкою безпечного і швидкого заробітку. Згідно з молдавським кримінальним законодавством затриманим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

У межах міжнародної співпраці оперативники Департаменту стратегічних розслідувань, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора у співпраці з Європолом, Євроюстом та правоохоронними органами Республіки Молдова та Румунія ліквідували діяльність злочинного угруповання, члени якого «спеціалізувалися» на виманюванні грошей у довірливих громадян за допомогою кол-центрів.

До організації масштабної міжнародної шахрайської схеми причетні громадяни України, які спільно з представниками інших держав забезпечували роботу чотирьох кол-центрів на території кількох міст Республіки Молдова, штат яких налічував близько 400 осіб.

Діяли зловмисники за наступною схемою: ділки на інтернет-сайтах створювали оголошення, де пропонували громадянам можливість безпечного, швидкого, а головне високого заробітку після здійснення невеликих інвестицій. Зображені в рекламних оголошеннях знаменитості або офіційні логотипи великих місцевих банків викликали у потенційних жертв довіру, що дозволило фігурантам ошукати велику кількість осіб. Реклама містила посилання на веб-сайт, після переходу на який потенційним «клієнтам» пропонували швидко отримати дохід. У реєстраційній формі «інвестори» вказували особисті дані, а далі безпосередньо на вказаному сайті створювали власний рахунок для вкладень у неіснуючі фінансові продукти.

Надприбутки довірливі громадяни повинні були отримати одразу після «інвестиції» у розмірі 250 доларів або євро в акції чи віртуальні валюти, які вони робили через онлайн-торговельні платформи. За допомогою програмного інтерфейсу ділки імітували проведення додаткових нарахувань та зростання прибутку у сотні разів. Під виглядом фінансових консультантів, експертів або страхових брокерів з потенційними жертвами також звʼязувалися працівники кол-центру, які запевняли в надійності рекламної «схеми».

Наступним кроком аферисти пропонували встановити потерпілим на свої телефони мобільні додатки, які дозволяли учасникам злочинної групи отримати доступ до банківських рахунків потерпілих та переводили з них гроші. У такий самий спосіб шахраї діяли з обліковими записами жертв, відкритими на платформах віртуальних валют.

Якщо потерпілі відмовлялися продовжувати інвестиції, зловмисники вдавалися до різного роду погроз. Оператори кол-центрів, віком від 20 до 45 років, для допуску до роботи з громадянами проходили багатоетапний ретельний відбір, що включав навіть перевірку на поліграфі. Також обов’язковою умовою для прийняття «на роботу» було досконале володіння іноземними мовами.

Декілька учасників організованої групи виступали у ролі наглядачів, керівників команд та адміністраторів, які ретельно слідкували за роботою операторів кол-центрів.

7 серпня правоохоронці України, Молдови та Румунії одночасно провели спецоперацію для ліквідації шахрайської схеми, кілька з організаторів якої були українці. Загалом на території Республіки Молдова затримано 12 учасників організованої злочинної групи, зокрема двох громадян України.

Так, на території декількох країн відбулося біля 70 обшуків у приміщеннях кол-центрів та офісних будівлях, а також за місцями проживання та в автомобілях фігурантів — 9 із них в Україні.

У результаті заходів поліцейські вилучили понад 100 комп’ютерів, системні блоки, десятки телефонів, банківські картки, вогнепальну зброю, 10 автомобілів, а також близько 35 000 доларів. У Києві українські правоохоронці вилучили компʼютерну техніку, засоби звʼязку, а також понад 2,4 млн грн у гривневому еквіваленті.

Наразі у Румунії «схема» розслідується у 120 кримінальних провадженнях на основі 150 заяв ошуканих осіб. Встановлено, що за шахрайською схемою зловмисники ошукали потерпілих на 1 200 000 євро.

Продовжується збір доказової бази для встановлення повного кола причетних до злочину осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності. Відповідно до законодавства Республіки Молдова, затриманим фігурантам загрожує від 8 до 15 років за ґратами. Слідство триває.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

You may also like...