Ексочільник Дніпропетровщини Резніченко і ще 4 фігуранти отримали підозру у справі про дорожню корупцію

Збитки оцінюють у 286 млн. грн.

НАБУ і САП викрили масштабну корупційну схему у дорожній сфері, у результаті якої під час війни зловмисники завдали державі збитків на понад 286 млн грн збитків.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро.

Підозри отримали:

  • ексголова Дніпропетровської ОДА;
  • його заступник;
  • екскерівник департаменту ОДА;
  • ексначальнику відділу дорожнього господарства ОДА;
  • керівник суб’єкта господарської діяльності.

У НАБУ повідомили, що у 2022 році чинне в умовах воєнного стану законодавство дозволяло першочергове фінансування експлуатаційного обслуговування автомобільних доріг, а витрати на поточний та капітальний ремонт доріг були можливі лише в останню чергу.

“Підозрювані з метою отримання можливості першочергового фінансування замінили у відповідних документах відомості щодо потреби у проведенні поточного та капітального ремонту доріг на необхідність їх експлуатаційного обслуговування. Витрати на таке обслуговування штучно та безпідставно збільшили до 1,5 млрд гривень. На цю суму уклали договори на виконання відповідних робіт з компанією, пов’язаною із головою Дніпропетровської ОДА, яка завищила вартість матеріалів на понад 286 млн грн”, – зазначило Бюро.

Частину цих коштів зловмисники вивели на рахунки інших компаній, пов’язаних із топпосадовцем та його заступником.

Дорожня корупція на Дніпропетровщині і справа Резніченка

  • У серпні цього року у приміщеннях мерії Дніпра та обласної військової державної адміністрації пройшли обшуки.
  • Вони були пов’язані з розслідуванням справи відбудови доріг фірмою дівчини ексголови ОВА Валентина Резніченка. Однак також стосувалися підрядників і проводили ці обшуки за ухвалою Печерського районного суду Києва, повідомляли тоді LB.ua обізнані з ситуацією співрозмовники.
  • За даними слідства, низка суб’єктів господарювання, пов’язана з так званою групою “братів Дубинських” (чиї структури були основними підрядниками у вищезгаданих справах) задля розкрадання бюджетних коштів та їх легалізації штучно завищила вартість матеріалів для проведення робіт на комунальних об’єктах. Для цього використали низку підконтрольних фірм, які купували матеріали. Завищення вартості оцінили в три-чотири рази.
  • На початку листопада 2022-го журналісти “Схем” опублікували розслідування про те, як пов’язана з дівчиною тодішнього голови ОВА Дніпропетровщини Валентина Резніченка фірма отримала тендерів на відбудову інфраструктури на 1,5 млрд гривень. Це рекордна сума у порівнянні з фінансуванням відновлення доріг у інших регіонах. Ця фірма – “Будінвест Інжиніринг”, і її співвласники – Яна Хланта (пов’язана з Резніченком) і Павло Чухно – віцепрезидент дніпровського баскетбольного клубу “Прометей”, менеджер і партнер дніпровських бізнесменів Володимира та Леоніда Дубинських.
  • Радник голови ОПУ Михайло Подоляк повідомляв, що на підставі журналістського розслідування щодо виділення повʼязаній з подругою голови Дніпропетровської ОДА фірмі рекордних коштів на відновлення доріг ведуться слідчі дії.
  • У грудні того року у Резніченка провело обшуки Національне антикорбюро. Також обшукували так званого ідеолога “Великого будівництва” Юрія Голика. Резніченка відправили у відставку в січні 2023.
  • Слідчі дії тривають досі, і навесні цього року, за даними джерел УП в антикорупційних органах і політичних колах, НАБУ знову провело обшуки в Резніченка у справі про його подругу Яну Хланту, чия фірма під час повномасштабної війни отримала 1,5 млрд гривень на ремонт доріг.

You may also like...